Tijdens onze zomervakantie heb ik het boek “Het
Herdersleven” van James Rebanks gelezen. Nu kan ik u de
dingen die mij aanspraken in het brief, schrijven alsof ik
dit zelf verzin. Het is eerlijker om u het boek aan te bevelen
zodat u het zelf kunt lezen. Het is een Engels boek, dat
zich afspeelt in het Lake District in Engeland. Een boek vol
wijsheid geschreven door een professor die op zijn 15de van
school gaat. Hij gaat samen met vader en opa, werken op
de boerderij. Via de avondschool en bijles kan hij naar de
universiteit. Hij komt terug om de boerderij over te nemen
van zijn vader.
Enkele citaten: Eén over zijn schapenras: ”Herdwicks zijn
niet zeldzaam: Ze zijn met meer dan vijftigduizend fokooien
nog steeds het enige productieschaap voor de hoogste fells
van het Lake District. Er bestaat momenteel hernieuwde
interesse voor, nu boeren op zoek gaan naar goedkopere
manieren voor het beheer van ruig land, en omdat mensen
oog krijgen voor de kwaliteit van hun traditionele, natuurlijk
geproduceerde smakelijke vlees.” Het boek verhaalt verder
over het moderniseren van het ras door inkruisen van
productievere rassen. Dit levert niet meer rendement, kosten
stijgen harder dan de opbrengsten.
Ander citaat: “In een perfecte wereld zou hooien geen zware
taak zijn. Drie of vier dagen perfect drogend weer nadat
het gras is gemaaid, twee of drie keer schudden zodat het
egaal droogt in de wind en de zon. Het droge zoet geurend
hooi wordt in balen geperst en naar de schuur gereden,
zonder dat er een druppeltje regen op is gevallen. Maar in
Engelse zomers gaat het niet bijster vaak zo. Het timen van
het maaien tussen twee regenperiode door is op zijn best
een berekende gok en een slechte zomer kan het wintervoer
verpesten. De hooitijd is dus vaak een strijd tussen de boer
en de elementen”.
Andere onderwerpen die hij behandeld: MKZ en het daarbij
volledig afhankelijk zijn van overheid; en de opvolging van
bedrijf, vader is maar enkele jaren bedrijfshoofd; Conclusie:
boeren over heel de wereld moeten omgaan met dezelfde
uitdagingen.
HR