Een zorg minder!
Ga terug

Bezorgd

18 april 2019

Ik maak me zorgen over het mestbeleid en vooral over goedkeuring van derogatie voor de komende twee jaar. We hebben een minister die naar het voorbeeld van de klimaattafels van het klimaatakkoord, met mesttafels in korte tijd met een geselecteerd gezelschap een nieuw mestbeleid denkt te ontwerpen.

Daarnaast kunnen, door de op 18 december met een terechte uitspraak van College van Beroep over de (geheime) marges van onder andere bezinklagen, de bestuurlijke boetes niet opgelegd worden. Mestverwerking wordt opgelost door intermediairs die kippenmest exporten naar België. Op één kilometer na de grens wordt de vrachtauto gekeerd en wordt dezelfde mest weer geïmporteerd. De wettelijk verkregen mestverwerking wordt als VVO verkocht. Het in standhouden van het creëren van goedkope VVO zorgt er voor dat serieuze mestverwerking nog moeilijker rendabel wordt.

En dan zijn er nog de absurd hoge strafeisen van de officier van justitie in de zaak van de Friese boeren rondom grondgebruikersverklaringen en vervoersbewijzen. Het is voor mij een teken van onmacht. Natuurlijk schrikt een gevangenisstraf af. Als er alleen te handhaven is door aan enkelen een gevangenisstraf op te leggen voor feiten die door een grotere groep begaan worden, maak ik me zorgen.

We hebben derogatie gekregen door invoeren van fosfaatrechten. De uitvoering van de invoering is door vele bezwaren en beroepen nog niet klaar. De overheid, RVO en het College van Beroep waren niet berekend op de hoeveelheid bezwaren en beroepen. Natuurlijk heeft dit tijd nodig om allemaal zorgvuldig afgehandeld te worden. Hopelijk blijft de Europese Unie geduldig en komt er groen licht voor derogatie.

HR

 

Hans Rietveld Agrarisch Advies
Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2024 Hans Rietveld Agrarisch Advies | Alle rechten voorbehouden | Site-Index | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM