Een zorg minder!
Ga terug

Fosfaatbank is leuk voor klein deel van de veehouders

3 januari 2019

Als het goed, opent de overheid in de loop van dit jaar de fosfaatbank. De fosfaatbank wordt in het leven geroepen om de 10% afgeroomde rechten na transacties te verzamelen en te herverdelen. Het ministerie wil elk jaar bekend gaan maken hoeveel rechten via de fosfaatbank beschikbaar zijn.

Er zijn echter nogal wat mitsen en maren om er daadwerkelijk gebruik van te kunnen maken. Zo worden de rechten die aan de fosfaatbank toevallen in eerste instantie gebruikt om de fosfaatproductie onder het sectorplafond te houden. Rechten die dan overblijven worden verdeeld. Deze blijven vijf jaar geldig en zijn niet overdraagbaar. Ze vervallen dus terug aan de overheid.

Verder komt maar een beperkt deel van de veehouders in aanmerking voor deze extra rechten. Zo moeten ondernemers grondgebonden zijn en de fosfaatruimte moet groter zijn dan het aantal rechten dat ze nu hebben. Als er in een jaar meer vraag dan aanbod is, worden de rechten verloot. Dan hebben jonge boeren voordeel want die tellen dubbel mee. Een jonge boer is jonger dan 40 en heeft zich uiterlijk vijf jaar geleden gevestigd. Ook moet hij/zij ‘blokkerende zeggenschap’ hebben over ondernemersbeslissingen van minimaal €25.000 en belast zijn met de dagelijkse bedrijfsvoering.

De fosfaatbank werd twee jaar geleden bij de invoering van het fosfaatrechtenstelsel al benoemd en zou in oktober 2018 van start gaan. Het uitstel tot halverwege 2019 is het gevolg van moties van politieke partijen over aanpassing van eisen voor grondgebondenheid en de maximale toedeling. Ook wil de politiek dat alle bezwaren zijn afgewikkeld voordat de fosfaatbank open kan.

Hans Rietveld Agrarisch Advies
Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Copyright © 2024 Hans Rietveld Agrarisch Advies | Alle rechten voorbehouden | Site-Index | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM